Nieuws

9 september 2021

Update leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken had De Lijn gevraagd zo snel als mogelijk een plan van aanpak uit te werken voor de meest-precaire ritten. “Het plan omvat 32 extra ritten en er kan geschoven worden met andere ritten zodat er een betere verdeling komt”, aldus minister Peeters. “Hierdoor voorzien we een oplossing voor leerlingen die meer dan 3 uur per rit op de bus zitten en voor leerlingen die op dit moment geen vervoer hebben.” De minister en De Lijn doen er alles aan om zo snel mogelijk de bussen ook te laten rijden. “De Lijn zit nu volop in overleg met de scholen en het contracteren van autocarbedrijven.”

Vorige vrijdag maakte minister Peeters al bekend dat ze voor de meest-precaire ritten 1,8 miljoen euro voorziet. Vandaag is er een plan van aanpak: leerlingen die langer dan 3 uur per rit op de bus zitten en leerlingen die geen vervoer hebben. Hiervoor komen er 32 extra ritten en kan er geschoven worden met andere ritten zodat er een betere verdeling komt. Sommige kinderen zullen iets langer op de bus zitten, de meesten minder lang en de extremen zouden er tussen uit moeten zijn. Concreet gaat het om 5 extra ritten in Limburg, 4 extra ritten in Antwerpen, 14 extra ritten in Oost-Vlaanderen, 6 extra ritten in West-Vlaanderen en 3 extra ritten in Vlaams-Brabant.

De Lijn gaat nu verder verfijnen en gaat op basis van effectieve ritgegevens die men binnenkrijgt van de uitvoerders na waar er zich nog precaire situaties bevinden en waarvan nog geen melding gemaakt is.

Duurzame oplossing

Voor een duurzame, lange oplossing op termijn te voorzien, roept minister Peeters een werkgroep samen met de betrokken departementen (Welzijn, Binnenlands Bestuur, Digitaal Vlaanderen, Onderwijs en MOW) en de kabinetten van de ministers van Binnenlands Bestuur, Mobiliteit, Onderwijs en Welzijn.

Sinds 2016 lopen in Roeselare, Leuven en Antwerpen een aantal proefprojecten die in juni 2019 verlengd werden. Minister Peeters wil hier de verbetervoorstellen uit destilleren en uitrollen over heel Vlaanderen. Ook de lokale besturen kunnen een belangrijke rol spelen om tot een structurele oplossing te komen. Uit de proefprojecten blijkt immers dat er meerdere mogelijkheden zijn die een positieve impact hebben op de verkorting van de ritduur en het welzijn van de kinderen. 

“Samen kunnen we bekijken hoe de verschillende departementen kunnen bijdragen aan een efficiënt leerlingenvervoer.” 

Ook de lokale besturen kunnen een belangrijke rol spelen om tot een structurele oplossing te komen. Uit de proefprojecten blijkt immers dat er meerdere mogelijkheden zijn die een positieve impact hebben op de verkorting van de ritduur en het welzijn van de kinderen.

Lydia Peeters: “De problematiek is al een oud zeer en geraakte nooit opgelost. Nu moeten we samen met alle stakeholders ervoor zorgen dat dit project slaagt!”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief