Nieuws

10 september 2024

Start renovatie eerste woning in Doel geeft invulling aan afspraken Verbond Linkerscheldeoever

De renovatie van een eerste woning in Doel is vandaag gestart. Daarmee geeft het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid invulling aan de afspraken uit het Verbond Linkerscheldeoever dat afgesloten werd met dertien partijen in maart 2022. Dit initiatief is een van de acties op het terrein die bijdragen aan de revitalisatie van het polderdorp Doel.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) werkt volop mee aan de toekomst en leefbaarheid van het polderdorp Doel, in het kader van de afspraken die gemaakt werden door dertien partijen in het Verbond voor de toekomst en leefbaarheid van het ommeland van de haven van Antwerpen, de polders op Linkerscheldeoever (kortweg het Verbond Linkerscheldeoever genoemd) in maart 2022. In dit verbond werd onder andere afgesproken dat het Vlaamse Gewest een aantal initiatieven neemt voor het patrimonium in Doel, waaronder het renoveren van 3 à 5 gebouwen. Het Departement MOW werd aangesteld om de voortrekkersrol op te nemen en voorziet daarvoor ook het nodige budget.

Sinds de ondertekening van het verbond in het voorjaar van 2022 is het Departement MOW vooral druk bezig geweest achter de schermen met de nodige voorbereidingen, onderzoeken en aanbestedingsprocedures. Deze werden frequent teruggekoppeld en afgestemd met de verschillende stakeholders, voornamelijk via de werkgroep Doel. Met de start van de renovatie van deze woning worden deze inspanningen nu ook zichtbaar op het terrein zelf.

Oplevering van woning in voorjaar 2025

De eerste woning die gerenoveerd wordt staat in de Visserstraat in Doel. Het Departement MOW schreef voor de renovatie een openbare aanbesteding uit, en stelde daarna CRUIN (tot 2023 gekend als Veldeman DB) aan als opdrachtnemer voor de werken. De renovatie is voorzien om opgeleverd te worden in het voorjaar van 2025. De woning zal volledig woonconform gemaakt worden, zodat deze nadien ter beschikking gesteld kan worden. De renovatie wordt geraamd op iets meer dan 400.000 euro.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De heropbouw en revitalisering van Doel wordt met deze renovatie ook zichtbaar op het terrein. Sinds de ondertekening van het verbond is het Departement Mobiliteit en Openbare Werken vooral druk bezig geweest achter de schermen. Ik ben blij dat we nu ook op het terrein kunnen starten, zodat de inspanningen van de Vlaamse administratie zichtbaar worden. Dit pioniersproject moet toelaten om toekomstige renovaties van woningen sneller in de markt te kunnen zetten om zo bij te dragen aan de verdere heropbouw en revitalisering van Doel.”

Dit renovatieproject kadert in het breder toekomstperspectief voor Doel. Wonen, erfgoed en recreatie gaan daarin hand in hand met de geplande havenontwikkeling van extra containerbehandelingscapaciteit (ECA) door de aanleg van een nieuw getijdedok met logistiek-industriële terreinen en de nieuwe westelijke ontsluiting van de Waaslandhaven.

Renovatie jachthaven en zomerbar 

Naast de renovatie van deze woning werden recent nog andere initiatieven genomen voor de toekomst en de leefbaarheid van Doel. De Vlaamse Waterweg nv zal de jachthaven van Doel een grondige opknapbeurt geven. Er komen nieuwe kaaimuren én door baggerwerken zullen grotere boten toegang krijgen tot de jachthaven.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief