Nieuws

6 augustus 2024

Realisatie ecoduct Dilserbos gestart

Op maandag 5 augustus 2024 is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de realisatie van het nieuwe ecoduct Dilserbos over de Boslaan (N75) in Dilsen-Stokkem. “Dieren kunnen daardoor veilig de gewestweg oversteken. Op het ecoduct zal ook ruimte zijn voor wandelaars en ruiters. De werken duren één jaar. Dit is naast de eerdere realisatie van de vernieuwde fietspaden en de fietsbrug over de Boslaan opnieuw een belangrijke investering vanuit Vlaanderen van 4,8 miljoen euro. Het ecoduct maakt deel uit van het Vlaams Actieprogramma Ecologische ontsnippering, dat programma pakt prioritaire knelpunten aan om versnippering van fauna en flora door gewest- of snelwegen tegen te gaan”, aldus de uittredende Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

De Boslaan (N75) knipt het Nationaal Park Hoge Kempen in twee, dus ook voor waardevolle fauna en flora. Wegen en Verkeer, het departement Omgeving en het Agentschap voor Natuur en Bos realiseren daarom een ecoduct, dat op ongeveer 600 meter van de pas gerealiseerde fietsbrug ligt. 

“Het ecoduct wordt 60 meter breed, 55 meter voor de natuurzone en 5 meter voor recreatief gebruik door wandelaars en ruiters. De zones zijn gescheiden door een strokenwal”, vertelt de minister.

Het ecoduct wordt een betonnen brugdek met in de middenberm een rij betonnen kolommen. Dat is een bewuste keuze. Kolommen zorgen voor een meer open zicht, in tegenstelling tot een dichte wand. In de zijbermen worden grondkeringen met gewapende grond aangelegd, die worden bekleed met schanskorven gevuld met keien uit het Maasland. Aan weerskanten van de Boslaan worden de taluds opgehoogd om de aanloop naar het ecoduct te maken.

“Dieren op het ecoduct zien lopen zal waarschijnlijk niet lukken. Aan de randen van de brug komen houten schermen, die ervoor zorgen dat dieren zo weinig mogelijk afgeschrikt worden door het geluid en de lichten van het verkeer. De ecorasters langs de Boslaan zijn eerder al geplaatst. Zij leiden overstekende dieren binnenkort naar het ecoduct”, duidt de minister.

Hinder tijdens de uitvoering

De infrastructuurwerken beginnen met het maken van doorsteken in de middenberm. Vanaf de tweede week van augustus moet het verkeer richting Genk langs de andere rijrichting. Halverwege het najaar wisselt de situatie, dan moet het verkeer richting Dilsen-Stokkem over de rijbaan die naar Genk leidt. Ter hoogte van de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u. fietsers worden ter hoogte van de werfzone omgeleid via een tijdelijk fietspad.

Het project is een samenwerking tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Departement Omgeving en de stad Dilsen-Stokkem, die de aanliggende gronden ter beschikking stelt.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief