26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
23 november 2020
De overheden in ons land hebben een nieuwe regeling uitgewerkt die ervoor zorgt dat bemanningswissels in onze havens vlotter kunnen verlopen. Door de coronapandemie is een dergelijke wissel vandaag bijzonder moeilijk en vaak onmogelijk. Zo zijn heel wat zeelui verplicht om aan boord te blijven en kunnen ze niet terug naar huis. Voor België is het welzijn van bemanningsleden en het vrijwaren van de bevoorradingszekerheid een prioriteit. Het protocol is sinds vrijdag 20 november in werking.
De zeehavens zijn van groot belang voor onze economie. In 2018 waren ze goed voor een directe toegevoegde waarde van meer dan 17,2 miljard euro en 220.000 directe en indirecte jobs. Zo’n 90% van de voorwerpen in ons huis zijn met een zeeschip naar hier gekomen. Ook op de Belgische scheepvaart heeft het Covid-19-virus een grote impact. Voor ons land is maritiem vervoer een essentiële sector waarvan de continuïteit te allen tijde moet gewaarborgd worden.
De Belgische reders, die wereldwijd actief zijn, zijn sterk onderhevig aan de coronamaatregelen. Doordat deze maatregelen ook in andere landen voortdurend veranderen, lukt het hen soms niet om tijdig de bemanning te wisselen. Ook voor zeeschepen die in ons land aanmeren, zorgden conflicterende en onduidelijke regels voor problemen. Hierdoor verblijven veel bemanningsleden veel langer aan boord van hun schip. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op het welzijn van de zeevarenden en hun families, maar houdt door oververmoeidheid ook risico’s in voor de veiligheid van het schip en het milieu.
De federale en Vlaamse overheid hebben in samenspraak met de reders en scheepsagenten – die instaan voor wissels van buitenlandse bemanning - een nieuwe regeling uitgewerkt. Het voorziet in heldere en eenduidige regels voor bemanningswissels in onze havens en de omgang met mogelijke Covid-19-besmettingen aan boord. Waar nodig wordt in overleg een aanpak op maat voorzien. Daarbij wordt steeds rekening gehouden met gezondheid en veiligheid van de bemanning en de economische impact van de maatregelen. Dit protocol heeft uitwerking vanaf 20 november 2020.
Federaal minister bevoegd voor de Noordzee Vincent Van Quickenborne: “De Noordzee is één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. 90% van alles in je huis komt binnen via onze havens. Dat allemaal dankzij zeelui die in moeilijke coronatijden verder werken om onze economie draaiende te houden. De samenwerking van de diensten stelt het welzijn van de zeevarenden centraal en zorgt ervoor dat zij eindelijk makkelijker terug naar hun families kunnen terugkeren ”
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "Samen met het Agentschap Maritieme dienstverlening en Kust zetten we verder in op het verzekeren van de nautische keten en de bevoorrading van ons land. Het welzijn van de bemanningsleden en het vrijwaren van de bevoorradingszekerheid is een prioriteit, daarom is deze nieuwe regeling, met heldere en eenduidige regels erg welkom."