26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
4 september 2024
Iedere dag verplaatsen heel wat jongeren en ouders zich van en naar school in Dilsen-Stokkem. Het bevorderen van de verkeersveiligheid van het woon-schoolverkeer is één van de speerpunten van het Vlaams Verkeersveiligheidsbeleid van bevoegd Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Een cruciale stap in het verbeteren van deze verkeersveiligheid is het kwaliteitsvol inrichten van schoolomgevingen. Steden en gemeenten konden afgelopen legislatuur subsidies aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid in schoolomgevingen verhogen. Die subsidies zijn gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen zoals de inrichting van een schoolstraat, de heraanleg van fiets- en voetpaden, markeringen en straatmeubilair.” Minister Peeters introduceerde hiervoor een inspiratiebundel die alle mogelijke partners in dit verhaal kunnen gebruiken voor de inrichting van een verkeersveilige schoolomgeving. De stad Dilsen-Stokkem behoort tot de betere leerlingen en diende maar liefst 4 dossiers in, goed voor 15 schoolomgevingen. Daarnaast werd er ook één dossier ingediend voor de subsidie veilige schoolroutes, 2 routes konden hierdoor worden aangepakt. Samen goed voor een investering vanuit Vlaanderen van meer dan 450.000 euro.
Uit een evaluatieonderzoek rond de Vlaamse subsidie voor veilige schoolomgevingen dat werd uitgevoerd door het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de UHasselt in opdracht van de Vlaamse overheid blijkt dat ouders vinden dat de omgeving rond de schoolpoort veiliger is geworden, ook in Dilsen-Stokkem. Op woensdag 4 september werd het startschot gegeven van het Verkeersproject High Five bij SBS De Horizon in Rotem. High-Five is een slimme oplossing die kinderen stimuleert om zich duurzaam, gezond en veilig naar school te verplaatsen. Ook voor dit project kan de stad rekenen op de subsidie Veilige Schoolomgeving.
Vlaams minister Lydia Peeters: “Uit het onderzoek blijkt ook dat er veel informatieve en sensibiliserende acties gebeuren om de verkeersveiligheid te bevorderen. Denk aan verkeerseducatie, praktische voetgangerslessen en fietsexamens, maar ook campagnes over bijvoorbeeld fietshelmen en fluohesjes. Ik moedig scholen en lokale besturen aan om hierop te blijven inzetten. De combinatie van gedrag, infrastructuur en handhaving heeft het grootste effect op de verkeersveiligheid.”
In 2021 brachten steden en gemeenten op vraag van minister Peeters meer dan 800 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verbetert op deze locaties in heel Vlaanderen de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers. AWV doet dat door de zichtbaarheid te verbeteren, obstakels weg te nemen of lichtenregelingen aan te passen. Zo wordt het veiliger en comfortabeler stappen en fietsen naar school. De Stad Dilsen-Stokkem heeft 6 knelpunten doorgegeven aan het Agentschap Wegen en Verkeer: 5 werden al aangepakt, het laatste zit vervat in een groter project.
Eind mei 2024 werd de Kapelstraat volledig afgewerkt en terug opengesteld voor al het verkeer, dit is ook een belangrijke schoolroute voor heel wat leerlingen en ouders. Dankzij de Vlaamse uit het Kopenhagenfonds kon project gerealiseerd worden. Het Kopenhagenfonds, dat zich inzet voor de verbetering van fietsinfrastructuur, subsidieerde een derde van de aanlegkosten van het fietspad, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer 250.000 euro.