26 september 2024
Twee decennia grensoverschrijdende samenwerking zorgden voor…
Lees meer
Nieuws
8 juli 2019
Het Nieuwsblad | Wie zijn huis energiezuiniger wil maken, kan daarvoor een premie krijgen. Toch laten veel Vlamingen die liggen, terwijl hun geld door deuren en slecht geïsoleerde ramen buiten vliegt. Het Vlaams Energieagentschap wil ons met een campagne warm maken voor die premies. De winst is dubbel, want je bespaart ook volop op je energierekening. Wij lieten berekenen hoe lang het duurt voor je energiezuinige verbouwingen zichzelf terugverdiend hebben.
Spouwmuur na-isoleren
“Dit is een snelle investering die je ook buiten een ruimere renovatie kunt doen”, zegt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap. “Er is weinig hinder door de werken: iemand komt één of twee dagen langs en maakt gaatjes in de gevel en blaast het isolatiemateriaal in de spouw. Er komt amper stof binnen en je kan ook thuisblijven tijdens de werken. De investering doet vanaf dag één z’n werk: in de winter én in de zomer – het blijft ook iets frisser binnen als je je spouwmuur laat isoleren.”“We weten dat er nog honderdduizenden woningen een spouwmuur hebben die geïsoleerd kan worden. Let wel: niet elke spouwmuur is hiervoor geschikt. De aannemer zal steeds moeten controleren of het bouwfysisch geen problemen zal veroorzaken.”
Gemiddelde woning heeft 120 m² spouwmuur
Investeringskosten: 2.300 euro
Premie netbeheerder Fluvius: 5 euro/m² x 120 = 600 euro
Besparing per jaar: 360 euro
Terugverdiend in 5 jaar tijd
Je dak isoleren
“Nog ruim 10% van de woningen heeft een dak dat niet geïsoleerd is”, zegt Flipts. “De dakisolatienorm schrijft voor dat er vanaf 2020 minimaal 4 centimeter isolatie aanwezig moét zijn. Dat is al over een half jaar. Het betekent ook dat een woning ongeschikt verklaard kan worden mocht er een wooninspectie zijn. Vooral voor de verhuurmarkt is dat een belangrijke maatregel.”Flipts geeft mee dat isoleren het best door een professional kan gebeuren. “Dit is werk voor de betere doe-het-zelver of een aannemer. De isolatie moet correct geplaatst worden en je moet ook een dampscherm aanbrengen zodat de isolatie niet van binnen uit vochtig wordt.”Een tijdje geleden klonk het nog dat er schaarste was en dat isolatiemateriaal moeilijk te verkrijgen was. “Maar dat is volledig opgelost, de prijzen zijn nu zelfs historisch laag.”
Gemiddeld dak 100 m²
Investeringskosten (werken met een aannemer): 3.000 euro
Premie netbeheerder Fluvius: 4 euro/m2 x 100 = 400 euro
Besparing per jaar: 500 euro
Terugverdiend in 5 jaar tijd
Glas
“Puur financieel misschien een minder interessante investering, maar je glas vervangen brengt natuurlijk heel veel comfort. Qua temperatuur en tocht, maar ook qua geluidsisolatie.”“Er zijn ruwweg twee opties: je kunt je volledige ramen vervangen. Dat is eigenlijk de duurste keuze, die je niet met energiewinst alleen zal kunnen terugverdienen. In het andere geval – als de ramen zelf nog in goede staat verkeren, kun je vaak nog dubbel glas aanbrengen in dezelfde profielen. Zeker bij houten ramen is dat vaak een optie.”“Je kunt enkel of oud dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas of door duurdere drievoudige beglazing. Isolatie van ramen heeft vaak ook met de dichting te maken. Na verloop van tijd verslijten de bewegende delen van je raam. Ook de rubbers vervangen is belangrijk en kan een groot effect hebben.”
Enkel glas vervangen door hoogrendementsglas
Gemiddelde woning heeft 28 m² beglazing
Investeringskosten: 4.150 euro
Premie netbeheerder Fluvius: 10 euro/m² x 28 = 280 euro
Besparing per jaar: 375 euro
Terugverdiend in 10 jaar tijd
Oud dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas
Gemiddelde woning heeft 28 m² beglazing
Investeringskosten: 4.150 euro
Premie netbeheerder Fluvius: 10 euro/m² x 28 = 280 euro
Besparing per jaar: 150 euro
Terugverdiend in 25 jaar tijd
Een warmtepompboiler plaatsen
“De warmtepompboiler kan een goed alternatief zijn voor wie z’n sanitair water – water in keuken en badkamer – verwarmt met een elektrische boiler. Dat verbruikt namelijk enorm veel. Voor gas, dat veel goedkoper is dan elektriciteit, is dit een minder interessante optie. Zo’n warmtepompboiler werkt volgens het systeem van een koelkast, maar dan omgekeerd. Je drukt de lucht dicht bij elkaar, waardoor die warmer wordt. Met die warmte verwarm je het water.”
Kostprijs: 2.500 euro
Premie netbeheerder Fluvius: 400 euro (in 2020 nog 300 euro)
Besparing per jaar: 300 euro
Terugverdiend in 7 jaar tijd
Installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen
“Zonnepanelen blijven onder de huidige regeling een zeer interessante investering, ook al krijg je er geen subsidies voor. Heb je een goed dak, met oriëntatie op het oosten, zuiden of westen, overweeg dan zeker of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Je ziet op de zonnekaart op onze website (energiesparen.be/zonnekaart) meteen of je dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler.”“In de berekening van het rendement is ook het zogenoemde prosumententarief inbegrepen. Dat betaal je omdat je zelf stroom op het net terugplaatst als je deze niet verbruikt. Op dat moment draait de teller terug. Over het algemeen zal een installateur ervoor zorgen dat je ongeveer even veel stroom opwekt als je verbruikt.”Over de huidige regeling bestaat discussie: bij de invoering van de digitale meter, zou de keuze terugdraaiende teller mogelijk blijven, voor een periode van 15 jaar. Maar intussen loopt een rechtszaak tegen deze procedure. “Het is wachten op een uitspraak. Tot eind 2020 kunnen we zeker blijven kiezen voor het behoud van de terugdraaiende teller.”
Investeringskosten: 5.600 euro (4 kWpiek)
Subsidies: geen
Opbrengst per jaar: 800 euro
Terugverdiend: 7 jaar tijd
Investeren in een zonneboiler
“Een zonneboiler haalt de zon letterlijk in huis. Op je dak liggen er buizen met vloeistof die door de zon opgewarmd wordt. Meestal is het systeem aangesloten op je centrale verwarmingsketel in combinatie met aardgas. In goeie seizoenen verwarm je volledig op de zon, in de winter zal de cv-ketel gedeeltelijk overnemen.”“Over het algemeen zijn zonnepanelen een interessantere investering dan een zonneboiler”, zegt Flipts, “omdat gas véél goedkoper is dan elektriciteit. De besparing op je energiefactuur die je haalt met zonnepanelen, is daarom veel substantiëler.”
Investeringskosten: 5.000 euro
Subsidie netbeheerder Fluvius: 2.000 euro
Opbrengst per jaar: 500 euro (bij elektrisch opwarmen van je sanitair warm water), 200 euro (bij opwarmen op aardgas van je sanitair warm water)
Terugverdiend: elektriciteit: 6 jaar tijd, aardgas: 15 jaar tijd
En mijn kadastraal inkomen?
Goed om te weten is dat het kadastraal inkomen van een woning niet stijgt door energiebesparende maatregelen. “Veel mensen denken dat en vragen daardoor de premies niet aan. Maar eigenlijk heeft het isoleren op zich geen invloed op je kadastraal inkomen. Enkel wanneer je onder je dak ook een extra slaapkamer zou inrichten, bijvoorbeeld, moet je het kadaster op de hoogte brengen. Daardoor zal het KI stijgen en moet je meer belastingen betalen. Ook het vervangen van je ramen of het installeren van zonnepanelen heeft geen impact op je KI.”
Meer info over de premies: www.energiesparen.be/premieaanvragen